Denken, Voelen of Doen: Hoe jij de wereld beleeft (en waarom dat ertoe doet)
- sundaybyjoke
- 18 apr
- 4 minuten om te lezen
Gisteren ging ik brunchen in Mechelen met Siska. De bedoeling was om samen ons nieuwe event Breath & Paint vorm te geven (meer hierover binnenkort!), maar zoals dat vaak gaat wanneer je met een soul sister samenkomt, nam het gesprek al snel een andere wending. Wat begon als een creatieve brainstorm ging al snel over in een diepgaand gesprek over persoonlijkheid, copingstrategieën en hoe we de wereld ervaren.
We hadden het oa over het aanbod dat ik de wijde wereld had ingesmeten en mijn manier van werken: ik krijg een HELL YES in mijn lijf en ik ga ervoor. Ik gooi het er uit en zie daarna wel wat werkt en wat bijgestuurd moet worden. Siska, die creatief psychotherapeute is, wist mij te vertellen dat ik een doener ben. En dat, au contraire tot wat ik eerst dacht, niet iedereen dit is. Sommige mensen zijn ook denkers of voelers.
Siska vertelde me dus over een interessante benadering die veel gebruikt wordt in lichaamsgericht werk en psychotherapie: de driedeling tussen denker, voeler en doener. Drie manieren waarop we als mens de wereld waarnemen en ermee omgaan. We hebben ze allemaal in ons, maar vaak ontwikkelt er zich één dominante ingang, en vaak zit er ook ergens een blokkade op.
En dan wordt het interessant.
Want hoe vaak geven we (of krijgen we) niet het advies: “Gewoon doen!”
Maar wat als jouw systeem niet in eerste instantie via het lichaam werkt? Wat als jij eerst voelt, of denkt, en daar je veiligheid in vindt? En wat als er een blokkade zit op één van die drie gebieden?
Dit triggerede mij en bij thuiskomt ben ik dus op zoek gegaan naar meer info om mij te verdiepen in dit onderwerp (is dit dan mijn denker gedeelte?). Hieronder deel ik graag de info en inzichten die jou misschien ook helpen jezelf beter te begrijpen.
De denker (het hoofd)
Denken staat voor het mentale proces van analyseren, plannen, begrijpen, verklaren. Denkers hebben vaak een sterke interne dialoog. Ze zoeken naar controle en veiligheid via kennis en logica. In therapie zijn dit vaak mensen die goed kunnen reflecteren, maar moeite hebben om contact te maken met hun lichaam of emoties.
Dit zijn de mensen die eerst alles uitwerken en die aan alles denken. En die daarna pas gaan voelen of het klopt en die dan pas het project uitvoeren wanneer het tot in de details is uitgewerkt.
In balans: helderheid, inzicht, reflectie, structuur
Uit balans: piekeren, over-analyseren, afstand tot gevoel, moeite met overgave
De voeler (het hart)
Voelers beleven de wereld via emoties en intuïtie. Ze voelen stemmingen haarfijn aan, hebben een groot empathisch vermogen en zijn gevoelig voor sfeer en verbinding. Hun kracht zit in verbinding, creativiteit en authenticiteit.
Dit zijn vaak mensen die intens beleven, maar soms moeite hebben met grenzen of verwoorden wat ze voelen.
En dit zijn dus de mensen die eerst gaan voelen wat iets met hen doet. En daarna pas gaan denken en doen.
In balans: verbinding, empathie, creativiteit, authenticiteit
Uit balans: emotionele overprikkeling, vaagheid, verlies van daadkracht of richting
De doener (het lichaam)
Doeners reageren vanuit actie en lichamelijkheid. Ze willen ervaren via het lijf, via beweging, tast en daadkracht. Ze zijn oplossingsgericht en gericht op vooruitgang. In therapie zijn dit vaak mensen die “in hun lijf” zijn, maar soms moeilijk kunnen vertragen of stilstaan bij wat er gevoeld wordt. Ze willen ervaren door te doen.
In balans: vitaliteit, energie, daadkracht, aanwezigheid
Uit balans: onrust, vermijding van emoties, uitputting, geen ruimte voor introspectie
Waarom dit belangrijk is in lichaamswerk en therapie:
Veel mensen hebben zich in hun leven ‘verstopt’ in één van deze drie gebieden om te overleven. Een kind dat opgroeit in een onveilige omgeving kan zich bijvoorbeeld terugtrekken in het denken om emoties te vermijden. Of juist in het doen om niet stil te hoeven staan bij wat pijn doet.
In lichaamsgericht werk brengen we bewustzijn naar deze patronen. We helpen mensen om te ontdekken:
Waar ze zich veilig voelen (en waarom)
Waar ze juist uit balans raken
Hoe ze toegang kunnen krijgen tot de andere gebieden
Zo ontstaat er integratie: denken en voelen en handelen vanuit een belichaamde plek.
En ook al ben ik dus in the first place een doener, ik ben ook absoluut een voeler en een denker. Dankzij al het innerlijk werk dat ik al gedaan heb, oa via lichaams- en ademwerk heb ik ook de schaduwkanten omarmt. En loop ik niet weg van het voelen gedeelte. En daardoor kan ik ook denken en uitwerken.
Herken jij jezelf ook in een van deze? Ben jij ook iemand die altijd in beweging is, maar soms vergeet te voelen of te denken? Of ben jij eerder iemand die eerst voelt en dan denkt? Ik nodig je uit om samen met mij te verkennen hoe we meer balans kunnen vinden. Laten we leren om niet alleen te handelen, maar ook te voelen en te denken.
P.S.: Breath & Paint kreeg uiteindelijk toch vorm—na vier uur praten, lachen, voelen, brainstormen en véél zijsporen (zoals deze). Can’t wait to share more!
Comments